SALSA BOREALIKSEN RUOKA PIHLAJASAARESSA 27-28.8.05

Sika 37 kg Tyysterin lihasavustamosta
Luomusika, elänyt sikamaisen onnellisen elämän :)

Mojito-booli (n. 30 mukillista):
2 ruukkua tuoretta minttua
n. 600 g tummaa sokeria
0.5-1 l lime-mehua
4-5 limeä
4,5 l kivennäisvettä
1,4 l kirkasta rommia
jääpaloja

Revitään minttu pieniksi paloiksi astian pohjalle ja lisätään sokeri. Jauhetaan minttu ja sokeri keskenään. Lisätään kivennäisvesi ja lime-mehu. Sekoitetaan ja annetaan sokerin liueta. Lisätään rommi, jääpaloja ja sekoitetaan. Laitetaan päälle lime-viipaleita. Huom ! kaikkia nesteitä ja sokeria ei kannata lisätä kerralla vaan kannattaa jättää vähän säätövaraa.

Salaatti (reilu annos yhdelle ... tai kahdelle):
3 dl hienonnettua korianteria
1 dl hienonnettua persiljaa
1 tl balsamiviinietikkaa
1/4 dl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1/2 tl valkosipulimurskaa

Tarpeeksi voimakasta korianteria saa Hakaniemen torin ja Hämeentien etnisistä ruokakaupoista, esim. Vii Voan ja India Market. Tavallinen suomalainen ruukkukorianteri on liian mietoa.

"Kardemumma-minttu-aprikoosi" -riisi (iso annos yhdelle)
keitettyä jasmiiniriisiä (1 dl keittämättömänä)
1/4 - 1/2 pilkottua sipulia
2 kynttä valkosipulimurskaa
rypsiöljyä
1 pilkottu tomaatti
5 kpl pieniksi paloiksi pilkottuja kuivattuja aprikooseja
1 tl kardemummaa (tai garam masalaa)
pilkottuja mintunlehtiä (vahvaa, hyvälaatuista minttua) tai minttuhyytelöä

Ensin paistetaan sipuleita ja valkosipuleita 5 minuuttia, sitten lisätään riisi, tomaatit ja aprikoosit ja paistetaan 5-10 minuuttia. (Jos annos on iso, paistaminen kestää kauemmin.) Minttu ja kardemumma (garam masala) lisätään vasta paistamisen loppuvaiheessa.

Mojo-kastike:
1 kynsi murskattua valkosipulia
1 dl sitruunamehua
yksi appelsiini murskattuna
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria
1/20 caynennepippuria
oreganoa (kuivattua - 1 tl tai tuoretta 1/2 dl)

Kiehautetaan sitruunan ja appelsiinin mehu mausteiden kanssa varovaisesti. Mojo-kastikkeen voi syödä keitettyjen tai paistettujen kasvisten kanssa (porkkana, bataatti, parsakaali, munakoiso, kukkakaali, peruna, ...). Jos käyttää tuoretta oreganoa, se kannattaa lisätä vasta, kun mehu on jo keitetty.

Vihannesten päälle voi ripotella silputtua korianteria.

Pork a la Jerk: marinadikastike yhtä lihakiloa kohti:
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tulinen chili silputtuna
hienonnettu pieni sipuli
1 tl suolaa
1 tl inkivääriä
1 tl muskottipähkinää
2 tl maustepippuria
1 tl mustapippuria
1 rkl viinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl soijakastiketta
2 rkl öljyä

Vatkataan ainekset tasaiseksi tahnaksi, sivellään seos lihan pintaan ja annetaan maustua ainakin 20-60 minuuttia (tai kauemmin, silloin marinoituu paremmin).

Grillataan tai paistetaan porsaan viipaleet. Valmiin lihan pitäisi olla hyvin tummaa, melkein palaneen näköistä mausteseoksen takia.

Tamarindikastike (ainakin kahdelle isolle banaanille):
1-2 rkl tamarindimönjää
1 rkl vaaleaa kuminaa hienoksi ruohittuna
2-3 rkl sokeria
1-3 rkl sitruunamehua
varovaisesti cayennepippuria, jos haluaa jännitystä jälkiruokaansa

Sekoitetaan kunnolla, annetaan kuminan imeytyä ja sokerin sulaa tamarindiin. Kastikkeen paksuuden voi valita mieltymyksensä mukaan, paksuutta voi muuttaa sitruunamehun määrällä. Syödään tavallisten banaanien kanssa tai paistetun kanan tai kalan mausteena.

Mausteseos "garam masala" (mm. paistettua riisiä varten)
1 rkl kardemummaa
1 rkl kanelia
1 tl mustapippuria jauhettuna
1 tl neilikkaa jauhettuna
1 tl muskottipähkinää jauhettuna
1 tl tavallista, suomalaista kuminaa huolellisesti rouhittuna
1 tl vaaleaa jeeraa (kuminaa) rouhittuna
1 tl tummaa jeeraa rouhittuna

Kookosletut Saborin tapaan:
vehnäjauhoja
munia
maitoa
hunajaa
kookoshiutaleita
suolaa